Blog

Maak als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

AI, ChatGPT, chatbots. Termen die je constant hoort op het nieuws, LinkedIn en vakbladen, maar hoe kun je het nu zelf het best gebruiken? Of je nu teksten wil schrijven, social media posts wilt maken, klantenservice wilt verbeteren of over ideeën wil brainstormen – ChatGPT kan je helpen. Maar hoe werkt het precies? En hoe zorg je ervoor dat je de beste antwoorden krijgt?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot gebaseerd op kunstmatige intelligentie die je kan helpen bij allerlei taken. Het is gemaakt om zo menselijk mogelijk met je te praten, want dit vinden wij als mens natuurlijk fijner dan praten met een computer. Het kan je helpen met taken als het schrijven van teksten, een ondernemingsplan schrijven, het analyseren van gegevens en nog veel meer.

Het bedrijf achter ChatGPT

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een van de meest toonaangevende AI-onderzoeksbedrijven ter wereld. OpenAI is deels gefinancierd door Microsoft, waardoor je ChatGPT tegenwoordig ook geïntegreerd ziet in tools als Microsoft Copilot en andere zakelijke software. 

Hoe ChatGPT werkt

ChatGPT gebruikt een geavanceerd taalmodel dat is getraind op gigantische hoeveelheden data, teksten en onderzoeken. Hierdoor begrijpt het context, heeft expertise in veel verschillende vakgebieden en kan het relevante antwoorden geven op jouw vragen. Maar alles valt of staat met hoe beter je vraag (prompt) is geformuleerd, hoe beter het antwoord dat je krijgt. Hoe je deze het beste opstelt bespreken we zometeen.

Waarom hoor je zoveel over ChatGPT en AI?

AI heeft een enorme impact op hoe bedrijven werken. Waar automatisering eerder vooral ging over repeterende taken en iedere stap volgens eenzelfde stappenplan moest lopen, kan AI nu creatief meedenken en complexe analyses uitvoeren. ChatGPT is op zijn basis gratis en een van de meest toegankelijke AI-tools, waardoor ondernemers en marketeers er steeds vaker gebruik van maken.

Wat kan ik met ChatGPT doen?

De mogelijkheden met ChatGPT zijn eindeloos, maar hier zijn een paar manieren waarop je het direct kunt inzetten in je bedrijf. 

1. Laat ChatGPT teksten voor je schrijven

Of je nu een blog, nieuwsbrief of productomschrijving nodig hebt – ChatGPT kan snel een eerste versie voor je opstellen. Dit bespaart je tijd en helpt je om sneller content te publiceren. Vraag het om koppen op te stellen en een eerste versie te schrijven. Zet dit wel altijd nog naar je eigen hand.

2. Maak LinkedIn-berichten met ChatGPT

Een voor veel ondernemers herkenbaar probleem: actiever willen zijn op LinkedIn maar wat post je? ChatGPT kan je helpen met het bedenken van onderwerpen om uit te lichten uit jouw bedrijf en hier interessante artikelen van te maken om te delen.

3. Gebruik ChatGPT als hulp bij klantenservice

Klantenservice kan veel tijd kosten, vooral als je vaak dezelfde vragen krijgt. ChatGPT kan helpen bij het opstellen van standaard antwoorden geschreven in de stijl van jouw bedrijf en jouw klant. Dit is zelfs nog verder te ontwikkelen tot processen die begrijpen wat de klant vraagt, hier een passend antwoord in stijl bij schrijven en dit versturen. 

4. Brainstormen en sparren met ChatGPT

Soms heb je iemand nodig om ideeën mee te toetsen maar met wie doe je dit?. ChatGPT kan dienen als digitale sparringspartner en je helpen bij het bedenken van nieuwe strategieën of concepten. Het kan het internet afzoeken naar bronnen of concurrenten en helpen bij het doen van onderzoek. Ook kan het je helpen een lijst van prioriteiten te maken in jouw bedrijf om zo efficiënt mogelijk te werken.

Hoe krijg ik betere antwoorden van ChatGPT?

Wanneer je al wat geëxperimenteerd hebt met ChatGPT zul je vast weleens je bedenkingen gehad hebben bij de antwoorden die je krijgt. De antwoorden lopen niet zo lekker zoals een mens zou praten of passen niet helemaal bij jouw bedrijf. Geef ChatGPT daarom genoeg content om zijn antwoorden op te baseren. De algehele taakomschrijving die je een AI geeft wordt een prompt genoemd.

Opbouw van de beste prompt

Hoe specifieker je vraag, hoe beter het antwoord. Een goede prompt bevat:

  1. Duidelijke instructies – Wat moet ChatGPT doen?
  2. Context – Wat is het doel van de tekst en wie is de doelgroep?
  3. Tone of voice – Moet de tekst formeel, informeel, vermakelijk of informatief zijn?
  4. Restricties - Wat zijn eventuele woorden of onderwerpen die niet gebruikt mogen worden?

Voorbeeld:

Slechte prompt: “Schrijf een advertentie.”
Goede prompt: “Schrijf een korte, pakkende advertentie voor een duurzame waterfles, gericht op milieubewuste consumenten. Het merk is eco-outdoor dat gericht is op de meest duurzame oplossingen en materialen voor milieubewuste mensen die van outdoor avontuur houden. Benoem de USPs van de waterfles en schrijf een pakkende slogan passend bij de doelgroep. ”

Een stijl meegeven aan ChatGPT

Voor bijvoorbeeld marketing teksten als hierboven wil je natuurlijk dat dit wel gebeurd in jouw tone of voice. Dit moet je dan specifiek benoemen in de prompt. Om dit voor elkaar te krijgen kun je ook teksten en documenten meegeven als voorbeeld van jouw schrijfstijl en het vragen in dezelfde stijl te schrijven.

Train ChatGPT om jouw bedrijf te begrijpen

Hoe vaker je ChatGPT gebruikt en specifieke feedback geeft, hoe beter de antwoorden aansluiten op jouw behoeften. ChatGPT heeft namelijk een geheugen waarin het belangrijke informatie opslaat en later op kan halen. Je kunt zelfs documenten en richtlijnen delen zodat ChatGPT je merk en bedrijf beter leert kennen.

Waar moet je op letten bij het gebruik van ChatGPT?

ChatGPT is krachtig en erg waardevol maar er zijn ook risico’s en beperkingen waar je rekening mee moet houden.

Risico’s bij het gebruik van ChatGPT in jouw bedrijf

  • Foute of verouderde informatie – ChatGPT baseert zich op bestaande data en is niet altijd 100% accuraat. Een AI doet er alles aan om jou een mooi antwoord te geven, wanneer de AI het antwoord niet helemaal heeft kan het weleens gaan bluffen of hallucineren. 
  • Gebrek aan nuance – AI mist soms de subtiliteiten van menselijk taalgebruik en spreektaal. 
  • Overmatig vertrouwen op AI – Gebruik ChatGPT als hulpmiddel, niet als vervanging voor kritisch denken. Controleer altijd wat er gezegd wordt en ga de bronnen na.

Het delen van bedrijfsinformatie en persoonsgegevens

Wees voorzichtig met wat je invoert in ChatGPT.

Standaard ChatGPT is niet AVG-compliant

De gratis versie van ChatGPT slaat ingevoerde data op en gebruikt deze voor training van zijn eigen model. Wil je privacygevoelige informatie verwerken? Gebruik dan de zakelijke versie of een andere veilige AI-oplossing. Wanneer je informatie deelt met ChatGPT controlleer dan altijd of hier geen privacy of gevoelige informatie in staat. Vervang deze info door placeholders als [naam] of [gevoelige inhoud].

Wat zijn alternatieven voor ChatGPT?

ChatGPT is niet de enige AI-tool op de markt. Hier zijn twee alternatieven:

Microsoft Copilot

Geïntegreerd in Microsoft 365 en ideaal voor bedrijven die al werken met Word, Excel en Outlook.

Google Gemini

Google’s AI-tool die naadloos samenwerkt met Google Workspace en sterke zoekfunctionaliteiten heeft.

Wat kan AI nog meer voor mij als ondernemer doen?

ChatGPT is slechts één van de ontelbare op AI gebaseerde tools en het worden er iedere dag meer. AI kan je helpen met:

  • Geautomatiseerde marketingcampagnes – Slimmere targeting en personalisatie.
  • Data-analyse – Sneller inzichten halen uit grote hoeveelheden data.
  • Procesautomatisering – Tijdrovende taken efficiënter uitvoeren.

Meer weten over dit onderwerp of wat we voor jou kunnen betekenen?

Kom in contact

Bij Futureproef helpen we je met automatiseringen, AI integratie, marketing en trainingen. Even sparren over hoe we samen de volgende stap kunnen nemen of zomaar een vraag? Laat het ons weten.

Vrijblijvend contact